Cartuning: wat is dat nu precies?

Categorieƫn Nieuws

Het tunen van je auto. Voor veel liefhebbers is er niets leuker. Een nieuwe spoiler of een hardere motor. Maar wat is cartuning precies en is het je geld waard? Wij leggen het je uit.

Cartuning is het verbeteren van je auto, in welk opzicht dan ook. Waar veel mensen meteen denken een nieuwe technische snufjes onder de motorkap, gaat het tunen van een auto juist ook om het aanzien hiervan. Dit alles om de auto beter te laten presteren.

Uitgelicht: Carstyling & Tuning Parts Shop | Extreme-Carstyling

De mogelijkheden van cartuning

Als we alle mogelijkheden va cartuning op moeten sommen zijn we nog wel even bezig. Het tunen kan uiteenlopen van ingewikkelde aanpassingen aan de motor, tot een nieuwe bumper achterop de auto. Om toch een beter beeld te geven scheiden we opties in twee delen. De extrinsieke tunes en de intrinsieke tunes.

Intrinsieke tunes

Met intrinsiek bedoelen we de werking van de auto zelf met de motor als beste voorbeeld. Het doel van deze tunes is over het algemeen de prestaties verhogen. Het verbeteren van de motor kan op veel manieren, deze aanpassingen vallen onder de categorie chiptuning.

Wat is chiptuning?

Zoals gezegd is chiptuning het aanpassen van de motor om deze te verbeteren. we laten de motor optimaal presteren door het verhogen van de geplaatste veiligheidsgrens. Elke automotor heeft een bepaalde grens tot waar hij kan draaien, bepaald door de fabrikant. Echter ligt deze grens vaak verder onder de echte limiet van de motor. Met chiptuning kunnen we deze limiet verhogen en kan de motor maximaal renderen. Als gevolg kan rijdt de auto soepeler, trekt de motor sneller op en wordt er over het algemeen zuiniger gereden.

Extrinsieke tunes

Minstens net zo belangrijk als de werking van een auto is het aanzien hiervan. Met extrinsieke tunes bedoelen we niet alleen de buitenkant van de auto, maar bijvoorbeeld ook het interieur. Zo valt een nieuwe bekleding ook onder het tunen van je auto. Het kan ook simpeler worden gezocht: denk aan  mooie bumperstickers of sportieve spiegels.

Daarbij zijn car-wraps een perfect voorbeeld van een exterieur tune. De laatste jaren steeds vaker gekozen en om goede reden. Een car-wrap werkt als bescherm laag voor je auto, terwijl je tegelijkertijd je favoriete kleur voor je auto kan kiezen. Ben je de kleur zat en wil je iets nieuws? Car-wraps zijn veelal makkelijk te vervangen en zo kun je altijd kiezen voor een nieuwe kleur.